Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Troms fredag 21.04.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Våte skred kan løsne av seg selv der snødekket fortsatt er vått. Høyere til fjells vil det dannes ferske nysnøflak.

Skredfarevurdering

Selv om det blir gradvis kaldere vil nedbøren fortsatt komme som regn i lavlandet første del av dagen. Det kan også være en forsinkelse i hvor fort fuktigheten trenger ned i snødekket høyere til fjells. Dermed opprettholdes faren for naturlig utløste våte flakskred. Enkelte av disse kan bli store.

Vær oppmerksom på skavlbrudd og glidesprekker. Husk at skavlbrudd og mindre skred kan påvirke svake lag dypere i snødekket og føre til større skred.

I fjellet vil det komme en del nysnø, og der vinden får tak vil det dannes ferske nysnøflak i leheng. Disse vil det være lett for en skiløper å påvirke.

Skredproblemer

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 20. april 2023

Etter mildvær og regn omtrent til fjelltopphøyde i midten av uka er snøoverflaten nå våt eller fuktig de aller fleste steder. I lavlandet er hele snødekket smelteomvandlet mange steder, mens høyere til fjells finnes det fortsatt tørrere snø og lagdeling nede i snødekket.

Gamle kantkornlag er nå avrundet i lavlandet av regnet, mens de fortsatt kan være intakt enkelte steder i høyden. Generelt er disse vanskelige å påvirke, men kan bli reaktivert dersom fuktighet trenger ned til dem.

Fjellvær

Torsdag 20. april 2023

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1000 moh om formiddagen. Bris fra vest, endring til stiv kuling fra vest om ettermiddagen. -2 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet. Synkende nysnøgrense om kvelden.

Fredag 21. april 2023

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørvest, endring til bris fra nord om ettermiddagen. -4 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør i sørvestlige områder.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS